Filmové poznámky (1.) - Sherlock, 2. série

20. 01. 2012 18:07:48
Když před rokem a něco vtrhnul na televizní obrazovky seriál BBC prostě nazvaný Sherlock, mnozí milovníci detektiva z Baker Street v hrůze vystartovali ze sedaček. Co to je? Sherlock Holmes v současnosti? Kde je viktoriánská atmosféra, londýnská mlha, poctivá, starosvětská atmosféra? Zvládli-li první díl a byli-li ochotní trochu slevit ze svých zkostnatělých představ, museli se do svých sedaček znovu usadit a z podlah zvedat spadlé čelisti.

Pokud srovnáme první sérii Sherlocka s filmem Guye Ritchieho, jen málokdo by se hádal o tom, že seriálový Sherlock se předloze Arthura Conana Doylea blíží mnohem více, než poakčnělá podívaná pro teenagery chroupající popcorn, v níž exhibuje Robert Downey Jr. Seriál si pohrál s přesunem do jiné doby, ale esenci zachoval. Ricthie zachoval dobu, ale esenci pohřbil pod nánosem samoúčelně divokých scén. Holmes je o dedukci, o geniálně napsané postavě a o mysteriózních zápletkách. Slavný detektiv prostě není borec ovládající thai box. Seriál přenesl vše podstatné – Sherlocka, doktora Johna Watsona, šéfinspektora Lestrada, hraní na housle, bleskové dedukce, Holmesovu asociálnost apod. – do moderního Londýna. Zůstal zachován i padouch, doktor Moriarty. Na něj se nezapomíná. A závěrečný cliffhanger na konci posledního dílu nechal široce otevřené dveře pro druhou sérii.

Pro bližší informace o první sérii odkazuji zájemce na svou recenzi zde:http://25fps.cz/2011/svatokradezny-sherlock-holmes/

Na druhou sérii nás tvůrci nechali rok čekat. Rok plný napjatých obav, zda se podaří dosáhnout na vysoko posazenou laťku. Jestli druhá série nebude jen slabým odvarem prvních tří případů. Jak lze s hrdiny dále pracovat, kam je posouvat.

Uklidnění na začátek – Sherlock je stále Sherlock, úroveň stále výrazně překračuje televizní průměr. Zůstalo zachováno vše podstatné – atmosféra Doylovy předlohy i prvky nastavené seriálem – práce s textem v obraze například.

Scénáristé trochu zapracovali na obou hlavních postavách. Holmes už není jen superinteligentní zombií, kterou se chtě nechtě v prvních dílech místy stával. Watson více vtipkuje, do hry se dostává i náznak romantické zápletky (v prvním díle se objevuje zřejmý odkaz na Holmesovu famme fatale).

Více prostoru dostává Moriarty, Sherlockova Nemesis, jeho temný dvojník. Jakoby byla v seriálu ještě jedna, spodní, linie, která vrcholí v dílu posledním.

Největší obavy byly od počátku kladeny do druhé epizody, která vychází z Psa beskervillského, patrně nejslavnějšího Holmesova případu. Obavy byly, jak je vidět oprávněné. Scénáristé sice přenesli příběh z města do plenéru (což je jedině dobře), bohužel z něj nedokázali vytřískat potřebnou dynamiku a „nejslavnější případ“ tak stojí hodně ve stínu epizod ostatních. (Podle imdb.com) již minimálně dvacetkrát zfilmovaný příběh tvůrci nedovedli ničím obohatit a pointa svou primitivností a poplatností konspiračním thrillerům až vyráží dech. Nehodné pro Sherlocka Holmese.

Renomé napravuje epizoda poslední, soustředěná na střet Holmes vs. Moriaraty. Napětí v tomto případě funguje téměř bezchybně, narativní postup retrospektivy dosud nebyl v seriálu použit a poslední epizoda si tak dovede své diváky udržet. Bohužel, nezbytný cliffhanger je zoufale odhadnutelný a se skvělým háčkem na konci první série se vůbec nedá srovnat.

Druhá série Sherlocka v první řadě ztrácí moment překvapení. Svět už je nastaven, divák už nemá tolik příležitostí bavit se tím, jak tvůrci implantují známé Holmesovské atributy do našeho světa. Druhá výhrada – samotné případy, které Holmes řeší, jsou poněkud nezajímavé. První je až příliš zamotaný a těžko sledovatelný, druhý nudně předvídatelný a třetí odsunutý dozadu, protože v poslední epizodě jde, jak bylo poznamenáno výše, o něco jiného.

Těm, kterým se líbily první tři epizody, se budou líbit i tyto. Jen zmizí to nadšení, které z nich čišelo. Zůstala spíše vysoce profesionálně odvedená rutina, jež překvapí jen občas. To ale nic nemění na hodnocení atakující maximální hodnoty, podíváme-li se na seriál jako celek. Pořád je to malý zázrak na poli televizní tvorby. Více takto odvážných věcí.

Autor: Jiří Vladimír Matýsek | pátek 20.1.2012 18:07 | karma článku: 10.19 | přečteno: 1367x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 263 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.13 | Přečteno: 384 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 30 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 933

Doktorand v oboru česká literatura, prodejce v record storu, milovník kvalitní hudby a literatury, sběratel vinylových desek.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...