Jiří Vladimír Matýsek

Lipník město kultury? Těžko...

7. 04. 2012 18:13:18
Na začátek bych rád předeslal jednu věc – nejsem obyvatelem Lipníka nad Bečvou. Ale jako studentovi filmu a češtiny (to znamená oborů, které jsou s kulturou a uměním bytostně spjaté) mi nemůže být lhostejný fakt, že Lipník, sám sebe hrdě označující jako „město kultury“, svojí grantovou politikou kulturu likviduje.

Nejzřetelnějším důkazem toho, že si místní radní neváží své vlastní kultury a lidí, kteří se o ni velkou měrou zasluhují, je fakt, že pro TV Lipník, skupinu lidí, která se na vlastní náklady snaží informovat o kulturním dění ve městě (pomocí článků a videoreportáží na svých webových stránkách), nezbyla při rozdělování městských grantů na kulturu a sport ani koruna. Už jen podíl peněz, které šel do kultury jako takové je ve velkém nepoměru k tomu, co se dostane sportovcům. 111 450 Kč je částka ani ne čtvrtinová, proti 492 750 Kč přiděleném sportovním akcím – ať se tedy Lipník přejmenuje na „město sportu“, to aspoň nebude zřejmá lež.

Z těch sto jedenácti tisíc se peníze dostaly pochybným projektům, jako je Country víkend (nevidím kulturní hodnotu v e víkendové country akci. Co tam asi bude? Tancovačka ve stetsonech, rodeo a rýžování zlata?), poněkud přepálená částka pro knihovnu (obě akce budou pokryty více než dostatečně 20 000 Kč (!) pro koncert místních kapel a v kontrastu k tomu velké nic pro festival Rockový Helfštýn, který si pomalu začíná budovat své jméno a podporu si z dlouhodobého hlediska zaslouží. Podobně „folklorní“ soubor Maleníček, o jehož folklorních kvalitách a záměrech si dovolím pochybovat. Ale budiž, toto nemůžu jako neobyvatel Lipníka posoudit.

Při rozdělování grantů, a to platí nejen pro Lipník, ale všeobecně, by se mělo zohledňovat spíše dlouhodobé hledisko před neperspektivními „hurá akcemi“. Lidé kolem TV Lipník za několik let své činnosti dokázali, že to myslí vážně a pro rozvoj (a když už ne rozvoj alespoň dokumentaci) kultury v Lipníku udělali mnohé. Svoji práci dělají bez vidiny zisku, s nadšením a profesionalitou, s jasně citelným patriotismem vůči Lipníku nad Bečvou. A co by mělo být lepší propagací pro město, než že jeho vlastní obyvatelé začnou sami, dobrovolně, vytvářet hodnoty, které jsou na obec pevně navázané. Ne každé město toto může říct, ne každé město má obyvatele, kteří považují kulturu za hodnotu. Hodnotu, která je v poslední době jednou z mála, na kterou může být tento stát hrdý, když se pomalu v nenávratnu rozplývají ty ostatní.

A jak se těmto lidem odvděčí městská rada? Nedá jim ze svého rozpočtu ani korunu. Sbor dobrovolných hasičů nemusel dostat peníze na trička (jen na rozdělovač, hadice a přetlakový ventil) a Fichtl Cup mohl sám sebe život ze vstupného. Ony by se peníze pro TV Lipník našly a zas tak závratná částka by to být nemusela. S čím větší důrazností se mi do hlavy vkládá pocit, jestli v tom nebudou nějaká osobní sympatie radních vůči organizátorům té které akce.

Podpora kultury jde v této zemi, takříkajíc, „do kytiček“. Jistý zánik TV Lipník (pokud se radní přeci jen neumoudří), je jen špičkou ledovce. Situace je nejspíše horší, ještě než to vypadá...

Autor: Jiří Vladimír Matýsek | karma: 8.50 | přečteno: 750 ×
Poslední články autora