Jiří Vladimír Matýsek

Noví Coldplay - pořád stejně, ale v podstatě dobře

11. 01. 2016 17:23:58
Minimálně jedna věc se však britské pop(rockové) kapele Coldplay upřít nedá - pánové nekecají a dělají.

Spousta kapel dělá kolem svých nových alb humbuk dlouho (i léta, viz Axl Rose), Coldplay svou desku natočili v tichosti a bez velkých gest - lehoučkou kampaň v Londýnském metru a singl nepočítaje - a 4. prosince pustili do světa..

Od prvních vteřin deskyA Head Full of Dreamsje Coldplay znalý posluchač doma. Coldplay zůstala jejich jasná rozpoznatelnost, jejich hudba, v nichž dominuje kytara a piano, i refrény, které si s chutí může zahalekat celý stadion. Svůj zvuk obohatili (v trendu nakousnutém už naMylo Xyloto) o větší podíl elektronického podkladu (titulní A Head Full of DreamsneboHymn for the Weekend) A ač nejsem velkým příznivcem elektroniky, v tomto případě je to rozhodně pozitivní krok. Jejich hudba, která ve své rozpoznatelnosti mohla sklouzávat až k unylosti a ke kýči, má tak jasně čitelný, poměrně výrazný rytmický spodek, který ji “táhne” kupředu.

A Head Full of Dreamsje pozitivní deskou. Celkovou náladou a vzletnými melodiemi počínaje a barvami hýřícím hippie obalem konče. Pozitivní deska pro temnou dobu - tento koncept z alba přímo čiší. Album je plné ptáků, světla,bratrství a sesterství, mléčné dráhy... Je skvělé poslouchat desku, která nemá tendenci předkládat velké pravdy, desku, která existuje jednoduše proto, aby byla, aby předávala radost skrze hudbu. Coldplay nachází rovnováhu mezi křehkou intimitou svých prvních alb a předcházejícíGhost Storiesa stadionovou rozmáchlostíViva La VidaaMylo Xyloto. Obě polohy se výborně doplňují a společně vytváří koncept, který dobře drží pohromadě a dovede udržet pozornost posluchače.

Nová deska Coldplay baví - hudbou (irská, či kýho čerta jaká, vsuvka vAdventure of a Lifetime), detailním obalem i hravostí a neodbytným pocitem tvořit pro radost, který z něj přímo čiší. Nelze očekávat žádnou velkou progresi - ani v žánru, ani u samotných Coldplay. Vsadili na jistotu a udělali to dobře.A Head Full of Dreamsje zástupcem inteligentního popu, který bohužel nevzniká tak často, jak by možná mohl. Coldplay se to naštěstí už pár let daří a nevypadá to, že by chtěli přestávat.

70 %

Autor: Jiří Vladimír Matýsek | karma: 5.07 | přečteno: 106 ×
Poslední články autora